website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

maandag 16 juli 2012

Sigrid Undset

In aanloop naar de bespreking van 'Honger' door Knut Hamsun tijdens de volgende literaire bijeenkomst van de Leeslamp stellen we iedere maand een Noorse collega van onze auteur voor. Deze maand:
Sigrid Undset (Kalundborg, 20 mei 1882) was een Noorse romanschrijfster die in 1928 de Nobelprijs voor de Literatuur won voor haar machtige beschrijvingen van het Scandinavische leven in de middeleeuwen.
Undset werd in Kalundborg in Denemarken geboren, maar haar familie verhuisde naar Noorwegen toen zij twee jaar oud was. . Ze vluchtte in 1940 naar de Verenigde Staten wegens haar verzet tegen nazi-Duitsland en de Duitse bezetting, maar na de Tweede Wereldoorlog in 1945 keerde ze terug. Haar bekendste werk is Kristin Lavransdatter, een modernistische trilogie over het leven in Scandinavië in de middeleeuwen. Het boek speelt zich af in middeleeuws Noorwegen en werd van 1920 tot 1922 in drie delen gepubliceerd. Kristin Lavransdatter beeldt het leven van een vrouw van geboorte tot dood uit. Undset stierf in 1949 te Lillehammer op 67-jarige leeftijd.

“No one and nothing can harm us, child, except what we fear and love.”
Sigrid Undset, Kristin Lavransdatter, Part 1: The Wreath

Wie meer van en over haar wil lezen en niet in de eigen boekenkast terecht kan: raadpleeg de catalogus van de bib en klik : hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten