website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

donderdag 26 juli 2012

stripleesgroep De Ronde van Sleen

In het kader van het project ‘Jawaade! Marc Sleen 90’ organiseert de Leeslamp, de leesgroep van de Bib, een gelegenheidsavond rond strips, gecombineerd met een geleid bezoek aan de Sleen-tentoonstelling. Gratis. Inschrijven verplicht (voor 10 september).
Marc Sleen maakte voor Het Volk van 1947 tot en met 1964 een cartoonreeks waarin dagelijks een rit van de Ronde van Frankrijk op humoristische wijze werd samen-gevat. Tijdens deze avond exploreren we aan de hand van 3 strips het thema van La Grande Boucle in het brede striplandschap. U leest vooraf onderstaande albums, die we onder begeleiding zullen uitdiepen. Tijdens deze avond plannen we ook een geleid bezoek aan de Marc Sleen-tentoonstelling.
De 3 titels:
  • De Teenloze Adelaar - Lax
  • Coppi - Davide Pascutti
  • Pantani – het einde van de piraat - Rizzo & Bonaccorso
De leesgroep vindt plaats op dinsdag 18 september 2012 van 20u tot 22u in de Bib. Deelname is gratis, inschrijven is verplicht. Wie een exemplaar via de Bib wil ontlenen, schrijft zich best tijdig in want er zijn slechts 10 exemplaren beschikbaar.
Inschrijven vóór 10 september 2012: bibliotheek@sint-niklaas.be, telefonisch via 03 760 47 60 of aan de balie van de Bib.

dinsdag 17 juli 2012

Prijswinnaar uit onze 'Literatuur is broodnodig doos'

Europese Literatuurprijs voor Alsof het voorbij is van Julian Barnes
Europese Literatuurprijs voor Alsof het voorbij is van Julian Barnes
Na Marie NDiaye en Jeanne Holierhoek, respectievelijk schrijfster en vertaalster van Drie sterke vrouwen (Trois femmes puissantes), zijn Julian Barnes en Ronald Vlek met Alsof het voorbij is (The Sense of an Ending) de winnaars geworden van de tweede Europese Literatuurprijs. Deze prijs, bestemd voor de beste roman die het afgelopen jaar vanuit een Europese taal naar het Nederlands is vertaald, is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum SPUI25, het Nederlands Letterenfonds, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel.

Shortlist van vijf
Elf onafhankelijke boekhandels stelden een longlist van 20 titels samen. Daaruit koos een vijfkoppige vakjury naast Alsof het voorbij is waren dat:

* Geluk als het geluk ver te zoeken is door Wilhelm Genazino, vertaald uit het Duits door Gerrit Bussink
* De kaart en het gebied door Michel Houellebecq, vertaald uit het Frans door Martin de Haan
* C door Tom McCarthy, vertaald uit het Engels door Auke Leistra
* De waarheid omtrent Marie door Jean-Philippe Toussaint, vertaald uit het Frans door Marianne Kaas

maandag 16 juli 2012

Sigrid Undset

In aanloop naar de bespreking van 'Honger' door Knut Hamsun tijdens de volgende literaire bijeenkomst van de Leeslamp stellen we iedere maand een Noorse collega van onze auteur voor. Deze maand:
Sigrid Undset (Kalundborg, 20 mei 1882) was een Noorse romanschrijfster die in 1928 de Nobelprijs voor de Literatuur won voor haar machtige beschrijvingen van het Scandinavische leven in de middeleeuwen.
Undset werd in Kalundborg in Denemarken geboren, maar haar familie verhuisde naar Noorwegen toen zij twee jaar oud was. . Ze vluchtte in 1940 naar de Verenigde Staten wegens haar verzet tegen nazi-Duitsland en de Duitse bezetting, maar na de Tweede Wereldoorlog in 1945 keerde ze terug. Haar bekendste werk is Kristin Lavransdatter, een modernistische trilogie over het leven in Scandinavië in de middeleeuwen. Het boek speelt zich af in middeleeuws Noorwegen en werd van 1920 tot 1922 in drie delen gepubliceerd. Kristin Lavransdatter beeldt het leven van een vrouw van geboorte tot dood uit. Undset stierf in 1949 te Lillehammer op 67-jarige leeftijd.

“No one and nothing can harm us, child, except what we fear and love.”
Sigrid Undset, Kristin Lavransdatter, Part 1: The Wreath

Wie meer van en over haar wil lezen en niet in de eigen boekenkast terecht kan: raadpleeg de catalogus van de bib en klik : hier