website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

donderdag 4 augustus 2016

The Professor - William Crimsworth door Charlotte Brönte

Het is een tijd geleden dat op deze blog nog een post verscheen. Er zijn een aantal redenen aan te halen, goede en minder goede, waardoor op deze blog geen berichten meer verschenen over de Leeslamp. Misschien was er gewoon weer een goede gelegenheid nodig om de draad terug op te pikken en deze hebben wij gevonden in het nieuwe Leeslampjaar dat start in september. Het programma van september tot mei ligt vast en er licht een mooi leesgroepjaar in het verschiet.
Deze post focust op de eerste roman die besproken wordt op 28 september. Die avond wordt William Crimsworth van Charlotte Brönte (1816-1855) aan een kritisch onderzoek onderworpen.
Het is dan niet het meest bekende werk van de oudste van de drie schrijvende Brönte zusjes, maar het is wel haar eerste roman en nog heel erg leesbaar.
In het kort het verhaal: (bevat spoilers!)
Na de dood van zijn ouders wordt William Crimsworth opgevoed door zijn ooms die hem naar de Engelse kostschool Eton stuurden, maar toch op hem neerkijken. Hij besluit, in navolging van zijn oudere broer, zijn geluk te zoeken als industrieel en wil bij hem het vak leren. Wanneer dit geen succes wordt trekt hij weg uit Engeland en vindt werk als leraar ('le professeur') op een kostschool in Brussel. Hij dwingt respect af maar is tegelijk de speelbal van zijn 2 werkgevers. Daarenboven wordt hij verliefd op zijn leerlinge Frances, een Zwitsers-Engelse met hoogstaand karakter. De intriges van directrice Zoraide, zijn liefde voor Frances en gevoel voor rechtvaardigheid zetten hem er toe aan ontslag te nemen. Gelukkig vindt hij een betere baan en trouwt met Frances.

In haar eerste, postuum uitgegeven, roman verwerkt deze belangrijke Victoriaanse auteur haar eigen ervaringen. Hoewel de thema's in dit vroege werk beter zijn uitgewerkt in de roman 'Villette', kan het door de goede beschrijving van William, de twee vrouwelijke hoofdpersonage en de achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt nog steeds boeien. Een pareltje dat de tand des tijds gemakkelijk doorstaat en het (her)lezen zeker waard is.

meer info over Charlotte Brönte vind je: http://bronteblog.blogspot.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten