website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

dinsdag 30 augustus 2016

28 augustus is een hoogdag voor iedereen die met boeken bezig is. Op die dag vieren we de heilige Augustinus van Hippo. Augustinus werd op 13 november 354 geboren in de Noord-Afrikaanse stad Thagaste (het huidige Souk-Ahras in Oost-Algerije) als zoon van een heidense vader, Patricius, en een christenmoeder, Monica. Hij was een hoogbegaafde jongeman en na zijn studies was hij van 376 tot 383 docent retorica in Carthago. Toen het belangrijkste vak om verder te komen in de wereld: je moest het woord kunnen voeren. Tien jaar lang heeft hij geworsteld met de grote vragen van het leven en gekeken wat daar door de verschillende filosofische en godsdienstige stromingen van zijn tijd over werd gezegd. Het verslag van deze innerlijke zoektocht heeft hij vastgelegd in het indrukwekkende boek 'Confessiones'.

Hij las alles wat los en vast zat, maar vond geen troost...

Augustinus is één van de 4 kerkvaders en werd heilig verklaard. Verschillende legenden zijn dan ook aan hem verbonden, waaronder dit van het water scheppende kind :
In de tijd dat hij bezig was aan zijn boek over de Drie-Eenheid ('De Trinitate') wandelde Augustinus op een dag in gepeins langs het strand in de buurt van zijn bisschopsstad Hippo. Op een goed moment werd zijn aandacht getrokken door een spelend kind dat een kuiltje in het zand had gegraven en keer op keer bedrijvig naar de vloedlijn liep met een bakje, waarin hij water schepte om het in zijn kuiltje uit te gieten. Toen Augustinus dat zo enige tijd had aangezien, vroeg hij aan het kereltje waar hij toch mee bezig was. 'Ik probeer', zo luidde het antwoord, 'de zee in dit kuiltje over te scheppen.' 'Maar dat kan toch niet?' glimlachte Augustinus. 'Evenmin kunnen wij mensen' zo luidde het wederwoord, 'het grote mysterie bevatten van Gods Heilige Drie-Eenheid.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten