website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

donderdag 26 april 2012

Uit het magazijn

Uit eerbetoon en omdat het één jaar geleden is dat Argentijnse auteur Ernesto Sabato gestorven is, diepen wij vanonder het stof een pareltje van zijn hand op. "Het zal wel volstaan als ik zeg dat ik Juan Pablo Castel ben, de schilder die María Iribarne heeft vermoord". Zo begint de korte roman De Tunnel. Deze voor het eerst in 1948 gepubliceerde vertelling is het verhaal van de geobsedeerde liefde van een achtendertigjarige kunstschilder voor een vrouw van wie hij meent dat zij als enige zijn werk begrijpt. Mensenhater die hij voor het overige is, klampt hij zich zozeer aan hun zielsverwantschap vast, dat een noodlottig einde onafwendbaar wordt. Slechts door zijn geliefde te vermoorden weet hij zijn liefde te perfectioneren, en te reinigen van de verwijten en beschuldigingen waarmee hij haar voortdurend overlaadde. Haar blinde echtgenoot en diens neef, de architect-playboy Hunter die zich met een even lichtzinnig als onuitstaanbaar vrouwspersoon Mimi in zijn buitenverblijf ophoudt, zijn van het zich voltrekkende drama de bizarre en machteloze bijfiguren. De vorm die Sábato aan zijn vertelling gaf, die van een eigenhandige bekentenis, verleent aan het verloop van deze liefdestragedie een loodrechte onvermijdelijkheid die in de titel volmaakt wordt gesymboliseerd.

dinsdag 24 april 2012

Staat van het boek

Maandag 23 april vond de 5de editie van Staat van het Boek plaats in de Singel te Antwerpen. Een interessant treffen voor iedereen die met boeken bezig is, van boeken houdt en bezorgd is om de toekomst van het boek.  Auteurs als Erik Vlaminck, Marc Reugebrink, Christophe Vekeman, mensen uit het vak zoals René Bego ( uitgeverij Momedia), Daniël Ropers (boekverkoper van Bol.com), Krist Biebauw (bibliothecaris van OB Gent) en Fien Sabbe (lezer en onder andere gastvrouw van Uitgelezen), kwamen hun licht werpen op de Staat van het Boek. Een heel erg interessante dag vol letters, volzinnen en kwinkslagen, veel positief nieuws af en toe doorspekt met wat twijfels, goede raadgevingen en vooral veel energie. Alles hierover via deze link
Naast de lezingen, interviews en debatten werden ook nog eens zeventien mooie boeken om hun fraaie vormgegeving bekroond. De grafische ontwerpers zorgden voor eenheid tussen vorm en inhoud, tekst en ontwerp. Enkele van de bekroonde boeken vind je hier

donderdag 19 april 2012

week van het luisterboek

Vaak in de wagen of op de fiets en toch een boek meer willen "lezen"?
Dat kan via een luisterboek, dat volgende week extra in de schijnwerpers komt te staan.
Pareltjes als Uitdorsten van A. F. Th. van der Heijden, Kritisch Denken van Johan Braeckman of Dood in Venetië van Thomas Mann kun je nu al fluitende doorgronden! Daarenboven zijn deze in de bibliotheek gratis te ontlenen!
Meer info over de week van het Luisterboek: hier

maandag 16 april 2012

Binnen - Anna Enquist

Binnen

Straathoek waar zij niet staat,
fietser die haar rug leent, ademloze
stilte van haar telefoon. Zij verschijnt
mij in het missen. Zoeklichten
richt ik op de buitenkant.

Geef op. Laat gaan.

Binnen hangt zij met heel haar gewicht
in mijn voeten, klauwen haar vingers
om mijn slokdarm. Strak
achter mijn wangen spant zij
een breiwerkje van ijzerdraad

                      (Uit: De tussentijd, 2004)


donderdag 12 april 2012

Shorlist International Impac Awards

Zoals eerder aangekondigd in deze blog kunnen we vandaag de shortlist van de Internationl Impac Award meegeven. Het is een eigenzinnige maar hoogwaardige keuze, gemaakt onder auspici¨en van de leners van openbare bibliotheken uit Australi¨e, Belgi¨e, Brazili¨e, Canada, Tjechi¨e, Duitsland, Ierland, Nieuw-Zeeland, Portugal, Rusland, Nederland en de VS. Enkele gekende namen zoals J. Egan, Vlautin en J. McGregor maar vooral auteurs die aan een stevige reputatie werken. Een lijstje met auteurs en titels om uit te putten wanneer Mortier, Auster of Buwalda weer uitgeleend zijn in de Bib.
  1. Rocks in the Belly by Jon Bauer (British / Australian). Scribe Publications (Debuut)
  2. The Matter with Morris by David Bergen (Canadian). Harper Collins, Canada
  3. A Visit from the Goon Squad by Jennifer Egan  (American) Alfred A. Knopf
  4. The Memory of Love by Aminatta Forna  (Born in Britain, raised in Sierra Leone) Bloomsbury Publishing
  5. Even the Dogs by Jon McGregor  (Scottish) Bloomsbury
  6. Matterhorn by Karl Marlantes  (American) Atlantic Monthly Press (Debuut)
  7. Landed by Tim Pears  (British) William Heinemann
  8. Limassol by Yishai Sarid  (Israeli) Europa Editions
  9. The Eternal Son by Cristovão Tezza, (Brazilian)  Scribe Publications
  10. Lean on Pete by Willy Vlautin (American) Faber & Faber
Meer info over de Int. Impac Award vind je hier
Enkele maanden geleden nog het nieuwjaarsgeschenk van De Bezige Bij Antwerpen vandaag genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs: Het vertrek van Maeterlinck/L’exil de Maeterlinck van Michaël Vandebril.








Naast Vandebril is ook Max Temmerman met "Vaderland" opgenomen in het lijstje met genomineerden. De C. Buddingh’-prijs voor Nieuwe Nederlandstalige Poëzie wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt aan het beste poëziedebuut van het afgelopen jaar. Onder de eerdere winnaars vinden we grote namen als Anna Enquist, Erwin Mortier, Joke van Leeuwen en Mark Boog.
Alle info over de C. Buddingh'-prijs vind je: hier

zondag 8 april 2012

April: maand van de filosofie

April is de maand van de filosofie die dit jaar in het teken van de ziel staat. De bibliotheek besteedt uiteraard ook aandacht aan dit uitermate interessant onderwerp in de vorm van themastanden waarin de ziel ontbloot wordt. De talloze geheimen helemaal ontrafelen zal er wel nooit in zitten, maar een tipje van de sluier kan je wel al lichten. Beginnen bij het tijdschrift Filosofie kun je hier en de rest vind je in de bibliotheek. Warm aanbevolen!

dinsdag 3 april 2012

De Boon - Reynaert connectie

Louis Paul Boon werd 100 jaar geleden geboren in Aalst. Hij schreef o.a. 'Mijn kleine oorlog', 'De Kapellekensbaan' en 'Vergeten straat'.
Wist je dat Boon een bijzondere band had met Reinaert de Vos? Met de in 1955 gepubliceerde roman 'Wapenbroeders' schreef hij zijn eigen versie van het Middelnederlandse 'Van den vos Reynaerde'. Ook noemde hij zijn villa in Erembodegem 'Isengrimus', naar de wolf uit de middeleeuwse dierenverhalen.
In deze lezing (her)ontdek je Boon: zat er in de man die zich zo graag voordeed als Isengrimus de wolf ook niet veel van de sluwe vos Reinaert?

woensdag 18/4 van 19u30 tot 22u00
Bibliotheek - Hendrik Heymanplein 3 - Sint-Niklaas

meer info en inschrijven: klik hier

maandag 2 april 2012

impac dublin literary award

Een bijzondere literaire prijs deze International IMPAC Dublin Literary Award. De Impac is een prijs die jaarlijks toegekend wordt aan een fictie werk, en wordt gesponsord door de stad Dublin, Ierland en het bedrijf IMPAC. Het prijzengeld bedraagt €100,000 en is daarmee een van de 'rendabelste' van de wereld in het prijzenlandschap. Bijzonder aan deze prijs is dat het de leners van bibliotheken, wereldwijd, zijn die de winnaar kiezen. In België nemen Brussel, Gent en Leuven deel aan de verkiezing. In totaal komen de nominaties uit 122 steden uit 45 landen wereldwijd.
Het hoeft geen betoog dat de erelijst bestaat uit parels en onvervalste diamanten. Vorig jaar ging Colum McCann met de eer lopen voor zijn veelgeprezen roman: Laat de aarde draaien.
Een prijsuitreiking om te volgen!

voor meer info over de Impac dublin literary award klik: hier
De longlist wordt bevolkt door o.a. T.C. Boyle, Tessa de Loo, Anna Enquist, Alan Hollinghurst, Neil Jordan, Michael Ondaatje, Ali Smith, S.J. Watson en Tommy Wieringa, naast nog veel meer mooi volk.
voor de volledige longlist klik: hier
Op 12 april wordt de shortlist bekend gemaakt!