website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

dinsdag 30 oktober 2012

i.m. Sylvia Kristel


Eén van de meest nieuwswaardige gebeurtenissen van de voorbije weken, naast uiteraard de AKO literatuurprijs voor Peter Terrin (maar dit is van een heel andere orde), was voor mij het sterven van Sylvia Kristel. Toen ik als uk onder de feesttafel de verhalen van mijn ouders en familieleden probeerde te volgen, durfde haar naam al een keer te vallen onder het kaarten of rond het scrabbleboard. Als actrice in de wulpse cinema en als muze van menig kunstenaar en schrijver veroverde zij een vaste stek in het publiek geheugen van een ganse generatie.

Hiervan een sprekende getuige in dichtvorm door Manuel Kneepkens

i.m. Sylvia Kristel

De minnaar spreekt:

Elke nacht met haar was een Kristalnacht

Elke nacht dezelfde kwetsbaarheid
dezelfde sterren-
lichtheid van haar oogopslag

Elke nacht met haar was
als fonkelende bijslaap
met mijn eigen ziel
   
 Het woord was vlees geworden in Bangkok
            Ik Emmanuel
            en zij Emmanuelle

Vannacht in al de spiegels van mijn poëzie
zie ik nog slechts haar rotan stoel

als

leegte

© Manuel Kneepkens

maandag 15 oktober 2012

hoe vrouwen de wereld veroverden

Selma Lagerlöf



 
Knut Hamsun heeft de Leeslampjes op een heel erg mooie avond getrakteerd. En nu richten we de blik vooruit: richting 8 november en de lezing door Mary Watson-Kullmann! En zie, via de eerste vrouwelijke nobelprijswinnares treffen we een mooie brug tussen het Hoge Noorden van Honger, Pan, Victoria en Langs overwoekerde paden en de lezing die de bib voor ons in petto heeft.
Het was immers de Zweedse Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf (1858 – 1940) vooral bekend van haar kinderboek Nils Holgerssons wonderbare reis.
In 1909 ontving ze de Nobelprijs voor de Literatuur en in 1914 werd ze lid de Zweedse Academie, het comité dat de Nobelprijs voor de Literatuur toekent.

"Als waardering voor het imposante idealisme, de levendige fantasie en de spirituele perceptie die haar werken karakteriseert."

dinsdag 9 oktober 2012

10 oktober Knut Hamsun op de Leeslamp

Deze lange noorse aanloop richting ons eerste hoogtepunt van het leesjaar wil ik afsluiten met een quote van Arne Garborg, collega en tijdgenoot van Knut Hamsun. Een citaat dat toepasselijk is op het leven en werk van de auteur van Honger, Pan, Mysteriën, Benoni, Langs overwoekerd paden, etc. Een leven als een rollercoaster waarin armoede en rijkdom, onbekendheid en wereldfaam, verwerping en verering elkaar in snel tempo afwisselden:

it is said that for money you can have everything, but you cannot. You can buy food, but not appetite; medicine, but not health; knowledge but not wisdom; glitter but not beauty; fun, but not joy; acquaintances, but not friends; servants, but not faithfulness; leisure, but not peace. You can have the husk of everything for money, but not the kemel.