website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

vrijdag 31 augustus 2012

literaire strips

Met 18 september en een wervelende leesgroepavond rond strips in het vizier neemt Jawaade! het even over van de Leeslamp. De komende weken is StRip-Time! En wie zich nog niet aanmeldde voor de stripleesgroepavond!?! Doen!
Dat het beeldverhaal heel wat in zijn mars heeft hoeft geen betoog. En dat striptekenaars een vlammende meerwaarde kunnen betekenen voor een roman kan iedereen ontdekken wanneer je één van onderstaande meesterwerken ter hand neemt en leest! Voer voor meer dan één leesgroep!

Agatha Christie - Auteur : François Rivière
De beproeving / Stephen King - Auteur : Roberto Aguirre-Sacasa
De boeken van de Zieners / Robin Hobb - Auteur : Jean-Charles Gaudin
De Hobbit / J.R. Tolkien - Auteur : David Wenzel
Les Miserables / Victor Hugo – Auteur : Variety Arty Works
A la recherche du temps perdu / Proust – Auteur : S. Brézet Kaas / Willem Elsschot - Auteur : Dick Matena
Heart of Darkness / J. Conrad
Aspe - Auteur : Luc De Maeyer
Avonden (De) / Gerard Reve - Auteur : Dick Matena
Het belang van Ernst / Oscar Wilde - Auteur : Tom Bouden
Brugge die Stille / George Rodenbach - Auteur : Erwin Sels
Christmas Carol / Charles Dickens - Auteur : Dick Matena
De donkere toren / Stephen King - Auteur : Robin Furth, Peter David
Het dwaallicht / Willem Elsschot - Auteur : Dick Matena
Fantastische avonturen van Edgar Poe / A. Poe - Auteur : Thouard, Seiter
Groene Koning / Paul-Loup Sulitzer - Auteur : Mezzomo, Annestay
De kleine prins / Saint-Exupéry - Auteur : Joann Sfar
Kort Amerikaans / Jan Wolkers - Auteur : Dick Matena
Nestor Burma / Leo Malet – Auteur : Tardi
Oorlog en vrede / L. Tolstoj - Auteur : Nele Poppe
Het proces / Franz Kafka - Auteur : Céka
Schateiland / R. L. Stevenson - Auteur : Hugo Pratt
Tschai / Jack Vance - Auteur : Morvan, Li-An, Scarlett
Twilight / Stephenie Meyer - Auteur : Kim Young
De Vliegeraar / Khaled Hosseini - Auteur : Fabio Celoni
Kaas / Willem Elsschot- Auteur : Dick Matena
Heart of Darkness / J. Conrad allen te verkrijgen in jouw Bib: klik en vind ze hier

donderdag 30 augustus 2012

Stripleesgroep 18/09/2012

'A bicycle ride is a flight from sadness'
James E. Starrs The Literary Cyclist.
De blog van de Leeslamp wordt de komende weken gekaapt door het gelegenheidsstripgenootschap 'Jawaade!'
Aanleiding vormt de avond van 18 september waarop we in leesgroepstijl 3 strips zullen bespreken en ontleden. De 3 beeldverhalen hebben als gemeenschappelijk thema 'Helden van de Tour de France'. Sleen vatte in de jaren '40, '50 en '60 voor Het Vrije Volksblad en Het Volk dagelijks een verslag van elke rit van de Ronde van Frankrijk op humoristische wijze samen in 'n één cartoon-strookje. Vandaar de link met de avond die gewijd wordt aan het betere werk over de helden van la Grande Boucle. De avond wordt begeleid door Guy Claes die garant staat voor een spetterende en boeiende avond! Ook voor niet stripfanaten!

Wie wil kan er bij zijn! Gratis. Een mailtje naar bibliotheek@sint-niklaas.be , aan de balie van de Bib of bellen naar 03 760 47 60 volstaat. De strips liggen voor de geïnteresseerden klaar achter de balie en kun je ook gratis ontlenen!

De 3 titels:
  • De Teenloze Adelaar - Lax
  • Coppi - Davide Pascutti
  • Pantani – het einde van de piraat - Rizzo & Bonaccorso
Wanneer/Waar: dinsdag 18 september 2012 van 20u tot +/-22u in de Bib.

dinsdag 21 augustus 2012

Peer Gynt

In de zoektocht naar Noorse meesterwerken naast Honger van Knut Hamsun stellen wij kort Peer Gynt, misschien bekender door Edvard Grieg zijn muziek, dan door het toneelstuk.
Peer Gynt werd in 1867 geschreven door Henrik Ibsen. Samen met de door Edvard Grieg geschreven toneelmuziek voor de première, is het toneelstuk beroemd geworden. In opdracht van de Noorse regering had Ibsen een rondreis gemaakt door de Ronde Bergen om daar verhalen van het volk op te tekenen. In het dorp Vinstra schreef Ibsen de avonturen van de historische Peer Gynt uit de mond van de bergbewoners. Later schreef Ibsen aan de hand van zijn aantekeningen het toneelstuk.


Het hoofdthema van het verhaal van is de, al dan niet opzettelijke, verwarring van leugen en waarheid door Peer. In het begin van het stuk wordt hij als een opschepperige, onbezorgde leugenaar voorgesteld. Een ontwapenende sympathieke kwajongen. Als tegenkant is er de gewetenloze egoïst die zich vormt en ontwikkelt in zijn fantasiewereld, maar ook daarbuiten aanwezig raakt. Al in de eerste dialoog van het stuk noemt Aase, Peers moeder, hem een leugenaar, waarop Peer zegt: "Het is de waarheid." Hiervoor heeft Peer een lange monoloog met een steeds sterker verhaal over zijn belevenissen in de bergen. Leugen, liefde, dromen, uitbuiting, bedrog, … volgen elkaar in snel tempo op doorheen de drie levensfases van Peer Gynt die in het toneelstuk naar voor komen. Een greep uit de tweede levensfase van Peer: hij is inmiddels in de zestig jaar oud en een rijk handelsman. Hij handelt schaamteloos in alles wat geld opbrengt, maar vooral in slaven. De slavernij komt in een slecht daglicht en Peer stapt moeiteloos over op bijbels, heiligenbeelden en wat dies meer zij. In Marokko, op het strand, omgeeft hij zich met internationale handelaren. Terwijl hij bezig is zich steeds meer te verrijken komt hij uiteindelijk in Egypte in het gekkenhuis. Zijn handelsmakkers is hij kwijt, hij heeft een oorlog verloren en in het gekkenhuis komt hij langzaam tot het inzicht dat hij terug wil naar zijn geboorteland. Op de terugweg vergaat zijn schip en om zichzelf te redden laat hij een ander verdrinken. Het slot van het toneelstuk is legendarisch en gaat uit van een metafoor die later nog veel gebruikt wordt: Peer vindt een ui en hij besluit dat hij die ui is. Om de kern van zichzelf te vinden pelt hij steeds een laagje van de ui, maar de ui blijkt alleen uit laagjes te bestaan en geen kern te hebben.
Naast Edvard Grieg componeerde ook Harald Sæverud en Alfred Schnittke muziek bij Peer Gynt; Sæveruds compositie werd geschreven voor de moderne enscenering van Hans Jacob Nilsen uit 1947-1948. Alfred Schnittke schreef muziek voor een balletversie.
voor het volledige werk van Ibsen en de uitvoering van Grieg, klik hier: bibliotheek sint-niklaas

donderdag 9 augustus 2012

Sigrid Undset

In aanloop van bespreking van 'Honger' door Knut Hamsun tijdens de volgende literaire bijeenkomst van de Leeslamp stellen we iedere maand een Noorse collega van onze auteur voor. Deze maand:
Sigrid Undset (Kalundborg, 20 mei 1882) was een Noorse romanschrijfster die in 1928 de Nobelprijs voor de Literatuur won voor haar machtige beschrijvingen van het Scandinavische leven in de middeleeuwen.
Undset werd in Kalundborg in Denemarken geboren, maar haar familie verhuisde naar Noorwegen toen zij twee jaar oud was. . Ze vluchtte in 1940 naar de Verenigde Staten wegens haar verzet tegen nazi-Duitsland en de Duitse bezetting, maar na de Tweede Wereldoorlog in 1945 keerde ze terug. Haar bekendste werk is Kristin Lavransdatter, een modernistische trilogie over het leven in Scandinavië in de middeleeuwen. Het boek speelt zich af in middeleeuws Noorwegen en werd van 1920 tot 1922 in drie delen gepubliceerd. Kristin Lavransdatter beeldt het leven van een vrouw van geboorte tot dood uit. Undset stierf in 1949 te Lillehammer op 67-jarige leeftijd.

“No one and nothing can harm us, child, except what we fear and love.”
Sigrid Undset, Kristin Lavransdatter, Part 1: The Wreath

Wie meer van en over haar wil lezen en niet in de eigen boekenkast terecht kan: raadpleeg de catalogus van de bib en klik : hier