website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

vrijdag 11 mei 2012

Open de kooien van de kunst


Schrijvers en dichters die ook tekenen en schilderen worden als dubbeltalenten bestempeld. Hugo Claus is hier een sprekende voorbeeld. Dichter bij huis hebben wij in Sint-Niklaas Paul Snoek gehad natuurlijk, maar dicht bij huis en en in het nù hebben wij Lies van Gasse die meer dan de moeite loont om te volgen.

In Nederland torent Lucebert er in deze context bovenuit en deze nieuwe tentoonstelling en drie boekuitgaven onderstrepen dit op uitdrukkelijke en fenomenale wijze. De titel is een variant van een bekende regel van Lucebert: nu komen de kooien van de poëzie weer open voor ’t gedierte van miró. Lucebert laat zich zien als dichter en tekenaar. Hij was verbonden met Cobra waarin woord en beeld een karakteristieke uitdrukking vormde. 

De tentoonstelling ‘Open de kooien van de kunst’ loopt tot en met 9 september 2012 in het Cobramuseum in Amstelveen en is gewijd aan het onderzoek naar Luceberts gedichttekeningen, waarin beeld en tekst onverbrekelijk zijn en elkaar versterken. Het is voor het eerst dat Luceberts gedichttekeningen worden tentoongesteld; er worden ruim zestig gedichttekeningen getoond. Voor meer informatie klik je hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten