website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

woensdag 29 februari 2012

poem

Wat zeg ik nu, liefste, zo'n avond
waarop we bloemen laten in de achtertuin,
de zon haar ondergang afkondigt en de gevel zwijgt.

Hier sterft op het grasveld een zwaan.

Twijgen wiegen, wij staan verdwaasd
als diep in elkaars afgrond
en zacht, wat zeg ik toch, liefste.

                                  Lies van Gasse (uit: Brak de waterdrager)

Toen ik de laatste pagina van Tonio omsloeg schoot dit fragment uit de dichtbundel van Lies van Gasse me door het hoofd. Vandaar.

Een recensie over haar volledige dichtbundel vind je hier
meer weten over Lies: klik hier

donderdag 23 februari 2012

Tijdens de Literaire Lente, die loopt van 14 tot en met 31 maart, krijg je de novelle Heldere hemel cadeau bij aankoop van Nederlandstalige literatuur van minstens € 12,50 bij de deelnemende boekhandels. Heldere hemel is een fictief verhaal gebaseerd op een waargebeurd voorval uit 1989. In de nadagen van de Koude Oorlog stortte een onbemande Sovjet-Russische MiG-23 neer in Kooigem, een dorp in de buurt van Kortrijk. Een kleine gebeurtenis op het wereldtoneel, maar een noodlottig drama voor een familie. Lees een fragment uit het boek. Tom Lanoye is de vierde Vlaamse auteur die het Boekenweekgeschenk schrijft: Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978) en Hugo Claus (1989) gingen hem voor. Lanoye op tourneeIn maart verdeelt Tom Lanoye zijn tijd tussen Nederland en Vlaanderen om iedereen warm te maken voor literatuur én voor Heldere hemel. In 14 boekhandels zal Lanoye uitgebreid vertellen over het boek en zijn ontstaansgeschiedenis en hij brengt natuurlijk zijn pen mee om jouw exemplaar te signeren. In Sint-Niklaas vinden er twee evenementen plaats, telkens in boekhandel 't Oneindige Verhaal:

En dit op dinsdag 13/3 om 20 uur in ’t Oneindige Verhaal - Stationsstraat 68, Sint-Niklaas waar de exclusieve opening plaatsvindt. Lanoyefans kunnen tijdens deze exclusieve opening de allereerste gesigneerde exemplaren van Heldere hemel bemachtigen. Lanoye kan er zelf niet bij zijn: hij is een van de centrale gasten op het Boekenbal in Amsterdam die avond.


En nog een keer op maandag 26/3 om 18u eveneens in ’t Oneindige Verhaal.

dinsdag 21 februari 2012

Emmanuel Bove: Mijn vrienden


Dankzij Friedl' en Kees van Kooten dit meesterwerkje over eenzaamheid en een onzekere zoektocht naar vriendschap ontdekt. In 'Mes Amis' (vert. 'Mijn vrienden') is het hoofdpersonage een oorlogsinvalide met een klein pensioen die zich, doordat hij niet meer hoeft te werken, een uitgestotene voelt, die zijn gevoelens voor zijn medemensen niet kan uiten. Hij dwaalt anoniem door de straten van Parijs op zoek naar contacten. Maar tegelijkertijd verwijdert hij zich van die medemensen door zijn, in de ogen van de anderen, onaangepaste gedrag.
Emmanuel Bove is een Franse schrijver, geboren uit een Russische vader en een Luxemburgse moeder in 1898 te Parijs. Waar hij ook overlijdt op 47-jarige leeftijd, na een heel erg boeiend en intrigerend leven als veelzijdig schrijver.

Meer over Emmanuel Bove en zijn werk: klik hier
Véél meer over Emmanuel Bove en zijn werk: klik hier

Zijn werk vind je uiteraard ook in je Openbare Bibliotheek.

vrijdag 17 februari 2012

weinig beweging in bestsellerlijstjes

 

1 Peter Buwalda : Bonita Avenue

Avonturenroman annex familiedrama, waarin de vuurwerkramp en het noodlot belangrijke rollen spelen. Debuut.


2 Chad Harbach : De kunst van het veldspel

Wanneer een worp van de getalenteerde honkballer Henry verkeerd uitvalt, nemen vijf levens een andere wending. Debuutroman.


 

3 Jenna Blum : Het familieportret


Roman over Trudy’s zoektocht naar het oorlogsverleden van haar Duitse moeder. Welk verhaal vertelt de familiefoto met een nazi-officier haar?


bron: cpnb

woensdag 15 februari 2012

AVE EVA

 Ave Eva
Een tip van Riet is de tentoonstelling Ave Eva waarin getoond wordt hoe Félicien Rops (1833-1898) en Karl Meersman (1961) ernaar streven de wereld te tekenen zoals ze die om zich heen zien. Wat hen samenbrengt is de vrouw – trots, gekwetst, geamuseerd, in confrontatie en dialoog. Een tentoonstelling over erotiek en pornografie, liefde en haat, meisjes en duivelinnen. De dichter Baudelaire is er ook vertegenwoordigd met een bibliofiele uitgaven van Les Fleurs du Mal en o.a. 'Bedrink Je', het gedicht dat tijdens de leesgroepavond rond Madame Bovary naar voor werd gebracht. Meer weten: klik hier

maandag 13 februari 2012

Cy Twombly

Eén van de meest inspirerende en ontroerende kunstenaars overleed in juli 2011. Dat hij menig ander kunstenaar inspireerde wordt in de reeks BOZAR LITERATURE duidelijk. Schrijvers worden erin uitgenodigd om zich te laten inspireren door een foto van de Amerikaanse kunstenaar, bij wijze van literaire interventie in de expo Cy Twombly Photographs 1951-2010. Zowel jonge namen als gevestigde waarden, zowel Belgische als internationale dichters blijken een bijzondere band te hebben met het enigmatische werk van Twombly. Het resultaat is te lezen in de gratis bezoekersgids en te beluisteren via een audiogids. Kom ze ook live aan het werk zien op 24 april tijdens een literaire nocturne in de expo. Meer weten: klik hier en neem zeker een kijkje op: https://www.artsy.net/artist/cy-twombly!

vrijdag 10 februari 2012

Ivo Michiels (Mortsel °1923) ontving onlangs de America Award 2012 voor zijn levenslange bijdrage aan het internationaal schrijverschap. Het is meteen de eerste keer dat de prijs naar een Vlaamse auteur gaat. De prijs wordt elk jaar uitgereikt door The Contemporary Arts Educational Project en wordt omschreven als een "bescheiden poging alternatieven aan te reiken voor de Nobelprijs voor Literatuur".
Ivo Michiels wordt beschouwd als vader van de experimentele roman in Vlaanderen. Hij is de auteur van onder meer de "Alfa-cyclus" en de tiendelige romancylcus "Journal brut". Naast zijn literaire werken schreef hij als redacteur voor verschillende kranten en tijdschriften waaronder Golfslag, De Tafelronde, Het Handelsblad, Nieuw Vlaams Tijdschrift en Randstad (samen met Hugo Claus, Harry Mulisch en Simon Vinkenoog).
Met het winnen van de America Award 2012 treedt Ivo Michiels toe tot het selecte gezelschap van eerdere winnaars Harold Pinter (1995), Peter Handke (2002), José Saramago (2004) en Javier Marías (2010).

Post voor mevrouw Bromley

Onze derde officiële leesgroepavond kunnen we een heel geslaagd bespreking noemen denk ik. Stefan Brijs vindt in Yvan een fervent verdediger van zijn oeuvre, maar het boek kreeg de Leeslampjes over het algemeen zo ie zo op haar hand. Het meeslepende verhaal in Dickensiaanse stijl gebracht kon iedereen overtuigen en zoog de lezers mee naar de finale en ontknoping van de vuistdikke roman. Enkele opmerkingen over bepaalde motieven in het boek, over een soms vlakkere uitwerking van enkele personages en over enkele al te uitbundige uitweidingen niet te nagesproken werd het boek algemeen positief beoordeeld. Yvan wees ons op heel overtuigende manier op de logaritmische structuur die de auteur in zijn boek verwerkt heeft. Spiegelingen, de gelaagdheid van het boek en gebruik van contrapunten werden uitgebreid besproken. De avond werd op gang 'geschoten' met een korte toelichting van het oratorium The Crucifixion dat een expliciete rol kreeg toebedeeld in het boek tijdens de finale die aanvangt in Talbot House.
Kortom: weinig bleef onaangeroerd en geen enkele bedenking werd omzeild.
Algemeen werd het boek heel erg goed onthaald en kunnen we het iedereen aanraden.