website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

vrijdag 20 januari 2012

overzichtstento het gedrukte boek

Van 8 februari t/m 13 mei 2012 is bij de Bijzondere Collecties van de UvA de overzichtstentoonstelling The Printed Book te zien.
Als een canon van de westerse boekvormgeving laat deze overzichtstentoonstelling het gedrukte boek in al zijn verschijningsvormen zien: als wegwerppocket en prestigeboek, als ‘machine à lire’ en beeldboek, en als naslagwerk en kunstwerk. Het gedrukte boek lijkt meer en meer een statement tegenover het e-book te worden. lees verder

vrijdag 13 januari 2012

papieren boek is weer hot

via facebook en Rita had ik het genoegen kennis te nemen van deze fijne vaststelling, waar wij uiteraard al veel langer van overtuigd zijn:

Het was een opmerkelijke voorspelling die trendwatcher Vincent van Dijk deed in Metro op 5 januari: boeken lezen van papier wordt hot in 2012. Een revival van het papieren boek terwijl de productie van ebooks net pas op gang is gekomen?
Van Dijk: ‘Ja, we gaan dit jaar weer volop lezen! In 2012 bellen we niet meer om het bellen, de tv gaat uit, we zijn nieuwsmoe dus de kranten leggen we ook naast ons neer. Je ziet in de trein en in wachtruimten steeds meer mensen weer een boek uit hun tas halen. Een boek van papier. We willen weer verrast, geïnspireerd worden.’ Verder lezen

dinsdag 10 januari 2012

strip-tip

Voor iedereen die een goede strip weet te appreciëren, maar vooral ook voor allen die genoten van Post voor mevrouw Bromley :

Mattéo 1 : Eerste periode (1914-1915)
(Gibrat - Daedalus 2009)


Ja... Gibrat.... dat heeft natuurlijk een hoop belofte en verwachting in zich. Na zijn twee zeer succesvolle tweeluiken in de Collectie Vrije Vlucht komt nu Daedalus met zijn nieuwste werk. Dat moet meteen een vierluik worden, dus Gibrat neemt de tijd om het verhaal te vertellen. En zoals steeds is ook nu de ellende van de oorlog (WOI) eigenlijk niets anders dan de achtergrond van een onmogelijk liefdesverhaal ... lees meer

maandag 9 januari 2012

goed nieuws uit NDL

Boeken nog steeds populair bij scholieren Boeken nog steeds populair bij scholieren

Uit een onderzoek van Scholieren.com is gebleken dat onder scholieren de meisjes (87%) aanzienlijk meer boeken lezen dan jongens (57%). Deze boeken vinden zij voornamelijk in de openbare bibliotheek en 'in de kast thuis'. Bijna de helft van de scholieren vindt het jammer dat ze de leukste boeken niet voor school mogen lezen. lees verder (bron: CPNB) In de veronderstelling dat Vlaanderen en Nederland niet veel van elkaar verschillen kunnen we er dus van uitgaan dat de toekomst van leesgenootschappen verzekerd is! In welke vorm de boeken gelezen wordt maakt op zich niet uit, dàt ze gelezen worden des te meer.

zondag 8 januari 2012

Costa Book Awards


Voor de lezers die na het lezen van Post voor mevrouw Bromley niet genoeg krijgen van dramatiek, ontroering en schone letteren tegen de achtergrond van de eerste wereldoorlog.
De Costa Award in de categorie biografieën ging niet naar Claire Tomalin met haar uitmuntende Dickensbiografie (in het Dickens jaar 2012!) maar naar Matthew Hollis die zeker een verrassende winnaar genoemd mag worden.
In “Now All Roads lead to France” reconstrueert Hollis de laatste vijf jaren in het leven van veelschrijver en journalist Edward Thomas die door een ontmoeting met de jonge Amerikaanse dichter Robert Frost de dichter in hem voelt ontwaken. In een mum van tijd schrijft hij een oeuvre bij elkaar dat bescheiden was van omvang maar de brug sloeg tussen traditie en moderniteit in de Engelse poëzie. Zijn gedichten zijn tegelijk toegankelijk van inhoud en modern van vorm. Het Engelse landschap is zijn grote thema. Edward Thomas sneuvelde in 1917 in de buurt van het Franse Arras. “Een dramatisch en ontroerende eerste biografie van een dichter door een andere dichter” luidde het oordeel van de jury. (bron: cobra.be)
Meer weten over de costaprijzen: klik hier

dinsdag 3 januari 2012

lezers kiezen poëzie

Op Gedichtendag - donderdag 27 januari - wordt bekendgemaakt wie de Herman de Coninck-prijs 2011 wint.  De vijf genomineerden zijn Johan de Boose, Stefan Hertmans, Marleen de Crée, Joke Van Leeuwen en Marc Tritsmans.
Lezers kunnen vanaf 14 tot en met 21 januari ook meestemmen welk gedicht van deze vijf genomineerden op de Gedichtendagposter moet prijken. Het volstaat daarvoor om naar boek.be te surfen en uw stem uit te brengen. Hieronder vindt u de vijf gedichten die meedingen naar de gunst van de lezer én naar een plaatsje op de Gedichtendagposter.
Onder de deelnemers aan deze prijs worden boekencheques uitgereikt én een duoticket om er bij te zijn in de Antwerpse Arenbergschouwburg wanneer op 27 januari de laureaat van de Herman de Coninck-prijs wordt bekendgemaakt. Op Gedichtendag zelf kan iedereen een poster met het winnende gedicht gratis in de boekhandel afhalen.