website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

vrijdag 19 september 2014

The End

Met de lezing van Luk Van Haute sluiten we in de bibliotheek een periode af die zich in Japanse regionen afspeelde. Met themastanden, een Leesmatinee en de Literaire avond zaten we er helemaal in. De presentatie over het oeuvre van Kawabata vindt u via volgende link:
https://docs.google.com/presentation/d/17qnBE-qEUkbseFHJ73BCd-DQSgS38sarY4Brozz771w/edit?usp=sharing
Veel plezier!





dinsdag 2 september 2014

De Japanse literatuur neemt bijna een periode van ongeveer 2000 jaar van schrijven in beslag. Japanse romans (net zoals elke andere roman van een andere cultuur) zijn echter niet eenvoudig te begrijpen zonder enige kennis van de cultuur. Enkele voorbeelden van deze kennis:
  • het Japanse familiesysteem,
  • de macht van vroegere samoerai en adel,
  • de hiërarchie in het Japanse leven,
  • de rol van boeddhisme en shintō,
  • de Japanse kijk op seksualiteit.
Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om deze romans volledig te kunnen waarderen. Seksualiteit, leven en dood zijn veelgebruikte thema’s bij Japanse auteurs. Meestal is niet de angst voor de dood, maar de aftakelende mens het belangrijkste thema.
Zoals bij alle literatuur, kan je het best de originele Japanse literatuur lezen. Maar voor Japanse teksten geen evidentie uiteraard. Om toch een beter inzicht te krijgen in de wondere wereld van de Japanse literatuur kan je op 17 september ook in de bibliotheek van Sint-Niklaas terecht voor het debat met Luk Van Haute!


maandag 1 september 2014

Haiku

Aki no no ni
suzunarashi yuku
hit miezu

Onzichtbaar is hij
die met belgerinke
door herfstvelden loopt

                               Yasunari Kawabata
                               17 oktober 1968