website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

vrijdag 11 juli 2014

Kawabata: duizend kraanvogels

'Zelfs toen hij al in de tuin van de Engaku-tempel in Kamakaru was, wist Kikuji nog niet of hij naar de theeceremonie toe zou gaan. Hij was laat.'
Met deze intrigerende zinnen begint de prachtige liefdesroman Duizend kraanvogels van Yasunari Kawabata. Wat volgt is een verhaal dat zich ontwikkelt rond Kikuji Mitani, Inamura, mevrouw Ota, de dochter van mevrouw Ota en mevrouw Chikako, badend in een Oosterse sfeer. Dit laatste verklaart misschien wel het geheim en succes van nobelprijswinnaar Kawabata. Tegen een achtergrond van de Japanse theeceremonie vormt zich het verhaal waarin zich werelden gevuld met liefde, exotisme en dood afspelen. Kawabata leidt zijn figuren van de ene wereld naar de andere in korte passages, waarbij uitvoerigheid en directheid van beschrijving vermeden wordt. Een tijdloze roman die van begin tot eind de lezer vasthoudt.

Een aanrader!

woensdag 9 juli 2014

Liefdesbrieven van een Nobelprijswinnaar

Nieuwtje over de centrale figuur van de leesmatinee die plaatsvindt op woensdag 10 september. Er werd een niet verstuurde liefdesbrief van Yasunari Kawabata (1899-1972) uit 1921 ontdekt in zijn voormalige huis in Kamakura. Hij richtte zich in zijn brief tot Hatsuyo Ito zijn eerste grote liefde. 
Meer info: klik hier

donderdag 3 juli 2014

Boekenmatinee

Op 17 september organiseert de OB van Sint-Niklaas vanuit de Leeslamp een literaire avond. Deze keer hebben we Luk van Haute op bezoek die ons komt vertellen over het vertalen van Japanse literatuur. Ongetwijfeld wordt dit een ongemeen boeiende avond!
In aanloop naar deze lezing organiseren wij een boekenmatinee rond de Japanse nobelprijswinnaar Yasunari Kawabata. Een bijeenkomst die inhoudelijk vooral gevuld zal worden door de aanwezigen.
Iedereen leest één of meerdere verhalen, romans, novelles, ... van deze auteur en deelt zijn of haar ervaring tijdens deze boekenmatinee. De gastheer zorgt voor een aangename locatie, thee en koffie, door Japan geïnspireerde hapjes en een inspirerende sfeer! Op 10 september 2014 vanaf 16 uur tot ongeveer 18 uur!
graag een seintje op bibliotheek@sint-niklaas.be van wie er bij wil zijn!