website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

dinsdag 17 december 2013

Joulupukki

Met het oog op de volgende bijeenkomst van de Leeslamp rond de Noorse auteur Paasilinna verzamel ik alle mogelijke boeken, weetjes en curiosa over het land, de schrijver en zijn oeuvre. Daarbij stootte ik op volgende onontbeerlijke kennis:
In het koude hoge noorden van Finland woont de Kerstman (Fins: Joulupukki). Joulupukki woont in Lapland op de Noordpoolcirkel. Hij heeft een houten huis en vele rendieren. Zijn woonplaats, Joulupukin Paja, ligt vlakbij ligt het vliegveld van Rovaniemi waarvandaan vele toeristen uit Japan en China aankomen om de Kerstman te ontmoeten. De Kerstman heeft bij zijn woonst een tunnel die 100 meter omlaag gaat naar een grot, waar al het speelgoed wordt gemaakt en er leuke dingen te doen zijn voor kinderen en volwassenen.

Hauskaa joulua ja onnellista uutta vuotta!

onder een kerstboom horen boeken, mijn favoriete kerstverhalen vind je hier:

      How the Grinch Stole Christmas!  door




maandag 9 december 2013

Op 13 november was Paul Claes te gast in de bibliotheek van Sint-Niklaas, op vraag en initiatief van de Leeslampjes. Voor iedereen die er bij was een heel erg boeiende avond. Voor iedereen die gebeten is door het Paul Claes-virus: zondag was de auteur te gast bij Pat Donnez en dat interview kan je herbeluisteren op de website van Klara:

http://radio.klara.be/radio/10_programmas.php?datum=131208&xml_program=KL49131208DBER.xml

Vergeten meesters


Gajto Gazdanov mag sinds kort een comeback kid genoemd worden. In de jaren dertig nog voerde men in de Parijse salons hevige discussies over wie er nu de meest getalenteerde schrijver was, Nabokov of Gazdanov. De geschiedenis heeft het zo beslist dat Nabokov in het collectieve geheugen gegrift werd, en Gazdanov in de plooien van de tijd verdween. De strijd leek geslecht. Maar nu moet een heruitgave van 'Het fantoom van Alexander Wolf' daar verandering in brengen.
De roman verhaalt over een naamloze journalist die gebukt loopt onder de schuldgevoelens over het doden van een man tijdens de oorlog. Hij is ervan overtuigd dat hij de man vermoord heeft tot hij op een dag een boek in handen krijgt waarin de schrijver, Alexander Wolf, de gebeurtenissen van deze aanslag exact beschrijft. Het hoofdpersonage gaat op zoek naar Wolf. En tijdens deze zoektocht laat Gazdanov zijn Russen tevergeefs zoeken naar de zin van het leven. De gangsterplot waarmee het verhaal uiteindelijk eindigt, verlost het hoofdpersonage niet. Noch de uiteindelijke ontmoeting met Alexander Wolf.

In een beheerste stijl laat hij zijn hoofdfiguur pagina’s lang over de zin van het leven filosoferen, maar Gazdanov weet het evenwicht meestal te bewaren. De reflecties in deze roman zijn dan ook te interessant en bieden een inkijk in de leef- en denkwereld van de uitgeweken Russen in Parijs tijdens het interbellum.

‘Het fantoom van Alexander Wolf’is geen evident boek en daarom valt te betwijfelen of het onnavolgbaar verkoopsucces van bv. Stoner geĆ«venaard zal worden, maar dat deze roman van Gajto Gazdanov een aanrader is daar bestaat geen twijfel over