website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

donderdag 27 september 2012

Roald Dahl

In aanloop naar de bespreking van het boek Honger van de Noorse nobelprijswinnaar Knut Hamsun zetten we enkele Noorse topschrijvers in de kijker en deze keer richten we onze spotlights op een auteur waar ieder van ons ooit wel eens een boek van gelezen of, een verfilming ervan, gezien heeft.
Hoewel hij geboren is in Wales en te boek staat als Brits schrijver, had Roald Dahl honderd procent Noors bloed door zijn aders stromen, zijn beide ouders kwamen uit Noorwegen. Hij sprak in zijn jeugdjaren Noors en is genoemd naar Roald Amundsen, ontdekkingsreiziger en Noorse held. Een boeiend schrijver voor jong en oud met een al even boeiend en turbulent leven. Zijn vader stierf kort na het overlijden van zijn oudere zusje in 1920, toen Roald nog maar drie was, na de kostschool wilde hij niet verder studeren, hij wilde reizen. Hij kreeg een baan bij Shell en werk in Afrika. Daar nam hij na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog dienst bij de Engelse luchtmacht. Na een ernstig vliegtuigongeluk in de woestijn lag hij maanden in het ziekenhuis en kon niet meer vliegen. Hij vond een baan in de Verenigde Staten, waar hij met het schrijven van verhalen begon. In 1943 schreef hij zijn eerste kinderboek al, maar het duurde lang voor er een volgend kinderboek kwam. Hij trouwde met Patricia Neal, een actrice en samen kregen ze vijf kinderen, waarvan hun zoontje Theo op heel jonge leeftijd stierf aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Hun dochter Olivia stierf op 17-jarige leeftijd aan een ziekte, Roald Dahl droeg de GVR in 1982 aan haar op. In 1983 scheidde hij en hertrouwde niet snel daarna. De laatste dertig jaar van zijn leven woonde hij in een oud boerenhuis in een dorp niet ver van Londen.
Een greep uit zijn titels: De Reuzenperzik, de Gremlings, De GVR, Matilda, Sjakie en de chocoladefabriek, Sjakie en de grote glazen lift, Joris en de geheimzinnige toverdrank, ...

meer info over Roald Dahl vind je op prachtige officiële website: klik hier

woensdag 19 september 2012

Jawaade! Stripleesgroep

Het is een boeiende avond vol heroïek, tragiek en striptiek geworden!
De 3 strips werden onder de deskundige en enthousiaste begeleiding van Guy haarscherp ontleedt.
De aanwezige leden hebben meer dan hun duit in deze geslaagde avond gehad, die ingeleid werd door een rondleiding in handen van de bibliothecaris van de SOB Sint-Niklaas.
Lapize, Christophe, Defraye, Thijs, Coppi, Bartali, Magni, Merckx, Pantani, Armstrong en VDB, ze passeerden allen de kleurrijke revue tegen de achtergrond van het oeuvre van Lax, Rizzo en Bonaccorso en Davide Pascutti. De Tourmalet, Pic du Midi, Madeleine en Galibier hebben we met ons allen spreekwoordelijk opnieuw beklommen, op een fiets met houten wielen, zonder ook maar één versnelling of zeemlappen broek. Van de beginjaren, zonder doping (?) naar de jaren 50 van vorige eeuw met een beetje doping zeker, tot eind de jaren 80 met doping zelfs in de banden. Maar bovenal was het de mens achter de wielrenner die de auteurs treffend in elk van de drie strips naar voor brachten die de lezers bijbleef: de wanhoop, de eenzaamheid, de twijfel en onzekerheid, zelfs bij de grootste kampioenen.

Drie strips die wij nooit nog los van elkaar zullen kunnen zien en die we zeker nog een keer opnieuw gaan lezen of er nog iets te ontdekken valt wat niet op tafel gelegd werd donderdagavond.

Bubbels en wafels toe!



Het is maar een flauw afkooksel van de avond, maar wie geïnteresseerd is in de powerpoint die ons doorheen de bespreking leidde, kan altijd bij mij terecht via pieter.malengier@sint-niklaas.be !

donderdag 6 september 2012

beelden zeggen soms meer dan woorden

Enkele beelden die de sfeer waarin de Stripleesgroepavond van 18 september zal baden weergeven.
Wanneer ik er toch woorden op zou moeten kleven: "authentiek, uniek en weergaloos"
Niet te missen dus! En iedereen nog altijd van harte welkom!!