website Bib Sint-Niklaas

klik hier om de website van de Bib te bezoeken

maandag 26 maart 2012

Schaduwkind

In het vooruitzicht van de leesgroepavond rond Tonio heb ik dit bekroonde werkje van P.F. Thomése gelezen en Schaduwkind kan met recht een klein meesterwerkje genoemd worden omdat de schrijver met unieke zeggingskracht de worsteling met de taal en de dood verwoordt. Niet vaak bereikt een auteur dit niveau van taalgevoeligheid. Het boek verstomt; de brok die in de keel achterblijft doet de lezer het zwijgen opleggen.
Uitgebreidere recensie: klik hier 

vrijdag 23 maart 2012

fameuze bibliotheken

De privé bibliotheken van o.a. Karl Lagerfeld, Woody Allen en Dianne Keaton kun je bewonderen op de boekenblog bookriot. Na veel enthousiaste reacties besloot de blog met een vervolg te komen. In part II o.a. een kiekje van de privé bibliotheek van Sting, Julia Child en professor Richard Macksey. Boekensnoepen!

maandag 19 maart 2012

Louis Paul Boon

Literatuurminnend Vlaanderen kan opnieuw duimen en vingers aflikken bij een jubileum. Op 15 maart 2012 zou Louis Paul Boon honderd jaar geworden zijn en dat dient gevierd! Een jaar lang. Uiteraard makt ook de Bib van Sint-Niklaas graag tijd en ruimte vrij voor 'De Tedere Anarchist'!

filmpje en info over de start van het jubeljaar vind je hier
voor meer info over Boon en het Lous Paul Boonjaar klik: hier

maandag 12 maart 2012

Een krankzinnig avontuur

De Leeslamp, die met Tonio een hartverscheurend boek aan het lezen is over een afscheid en verlies, kon de voorbije dagen niet om het pas verschenen boek van Hans van Mierlo: Een krankzinnig avontuur heen. Van Mierlo die, letterlijk en figuurlijk, het hart was van dat andere imponerende boek over afscheid en verlies uit 2011: Logboek van een onbarmhartig jaar door Connie Palmen.
Hans van Mierlo was de meest vernieuwende Nederlandse politicus van de tweede helft van de afgelopen eeuw. Op cruciale momenten heeft hij zijn stem verheven, tégen verzuiling en de betonnen macht, vóór directere vormen van democratie. Zijn betekenis voor de Nederlandse politiek kan moeilijk worden overschat. Hij voelde als geen ander aan wat er mis was met onze democratie en wist kernachtig te verwoorden wat ter discussie gesteld moest worden: ‘De vanzelfsprekendheid van de macht en het ontbreken van het zelfreinigend vermogen van diezelfde macht.’
meer over boek en auteur: hier

vrijdag 9 maart 2012

start jeugdboekenweek


Kinderen en dieren gaan bijzonder goed samen. Dat hebben ze bij Stichting Lezen ook begrepen. De jaarlijkse jeugdboekenweek die zaterdag van start gaat, staat dan ook in het teken van dieren.
Uiteraard neemt de bibliotheek enthousiast deel aan de jeugdboekenweek en dit met een beestig vol programma voor de veellezers van morgen!
Starten doen we op zondag 11 maart met o.a. een jeugdboekenverkoop, insectenbar, vertelsessie, beestige boekenwagen, etc. en kan de pret niet op.
Klik voor het volledige programma hier 

zondag 4 maart 2012

Mercator 500 jaar

We kunnen er deze dagen niet om heen, zeker niet wie in het Waasland woont: De uitvinder van het woord 'atlas' werd op 4 maart dit jaar precies 500 jaar geleden geboren. Een cartograaf van wereldformaat uit Rupelmonde, zeg gerust een genie dat het hele jaar in de kijker wordt gezet.
Een geboortefeest in Rupelmonde op deze dag én de opening in het Stedelijk Museum van Sint-Niklaas van de expo Mercator Digitaal, een interactieve tentoonstelling met veel computeranimatie, details van de roterende aard- en hemelglobes en oplichtende sterrenbeelden.
Later dit jaar zijn er lezingen en  inleefwandelingen. Op de Erfgoeddag van 22 april (thema: helden) is Mercator uiteraard van de partij. Een aanrader voor al wie een hart heeft voor erfgoed in Wase contreien!
Meer over Mercator 2012 vindt u hier

donderdag 1 maart 2012

mind the book

 
Van vrijdag 9 maart t.e.m. zondag 11 in de Vooruit vind opnieuw 'Mind the Book' plaats, een internationaal festival voor de geest van kunstencentrum Vooruit Gent en deSingel. Het festival alterneert jaarlijks zijn locatie. Dit jaar vindt 'Mind the Book' plaats in Gent. De eerste editie, in maart 2011 in deSingel, stelde het engagement van schrijvers en denkers centraal. Íngrid Betancourt, Fawzia Koofi, Robert Fisk en Umberto Eco stonden als internationale keynotesprekers symbool voor de ambitie en de kwaliteit die het festival nastreeft. In 2012 is de Vooruit aan zet. Ook daar zal u op meerdere locaties tegelijk terecht kunnen voor inspirerende debatten, gesprekken, boekvoorstellingen, lezingen, een boekenbeurs, ...
info, programma, en tickets: mind the book